Naukowcy zidentyfikowali kluczowy etap wytwarzania woni ciała

4 lipca 2018, 10:39

Eksperci sądzą, że znaleźli lepszy sposób na radzenie sobie z przykrą wonią ciała. Kluczem było ustalenie, na czym polega pierwszy etap tworzenia nieprzyjemnych lotnych związków z bezzapachowych substancji wydzielanych podczas pocenia. Dzięki temu można będzie wyprodukować skuteczniejsze dezodoranty z celowanymi substancjami aktywnymi.



Naukowcy o tym, jak pszczoły, osy i wiewiórka zamieszkały w ciele wisielca

27 sierpnia 2018, 13:18

Pierwszy na świecie przypadek gniazdowania pszczoły miodnej, osy zwyczajnej i wiewiórki pospolitej we wnętrzu częściowo zeszkieletowanych oraz zmumifikowanych zwłok ludzkich, które odnaleziono wysoko na drzewie, opisał zespół naukowców z Wrocławia.


Sztuczne słodziki szkodzą mikrobiomowi

8 października 2018, 10:52

Niektóre sztuczne słodziki i suplementy, które je zawierają, są toksyczne dla bakterii mikrobiomu.


Historia rzadkimi przyprawami pisana

14 grudnia 2018, 05:05

Datowane na 650-800 r n.e. pestki winogron wydają się łączyć Manthai - starożytny lankijski port - ze światem rzymskim.


Janusowe oblicze nanocząstek z diety: w jednym pomagają, w innych rzeczach szkodzą

29 stycznia 2019, 18:32

Ultradrobne cząstki przywierają do mikroorganizmów jelitowych, wpływając na ich cykl życiowy, a także komunikację z gospodarzem. Eksperymenty naukowców z Uniwersytetu Jana Gutenberga (JGU) w Moguncji pokazały też, że wiązanie nanocząstek obniża zakaźność Helicobacter pylori, a jak wiadomo, infekcja tym patogenem zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka.


Wyciąg z nasion awokado ma obiecujące właściwości przeciwzapalne

15 marca 2019, 12:32

Ekstrakt z nasion awokado (ang. colored avocado seed extract, CASE) ma obiecujące właściwości przeciwzapalne.


Rzeczywistość wirtualna poprawia jakość życia osób z demencją

9 maja 2019, 11:18

Rzeczywistość wirtualna (VR) poprawia jakość życia osób z demencją, bo pomaga im w przypominaniu przeszłych doświadczeń czy budowaniu kontaktów społecznych.


Sztuczny język rozróżnia whisky z ponad 99% trafnością

7 sierpnia 2019, 06:28

Na Uniwersytecie w Glasgow powstał sztuczny język, który z dużą trafnością potrafi rozróżniać whisky. Naukowcy mają nadzieję, że uda się go wykorzystać m.in. do przeciwdziałania fałszowaniu alkoholi.


Mastocyty są kluczowymi graczami nowo odkrytego mechanizmu obronnego skóry

8 października 2019, 05:44

Odkryto mechanizm obronny, który pozwala skórze aktywnie zabijać bakterie. Centralną rolę spełnia w nim interleukina-6 (IL-6). Jej metodę działania będzie można wykorzystać do zapobiegania zakażeniom ran.


Uśmierzające ból przeszczepy z własnych komórek? Naukowcy testują taką możliwość

29 stycznia 2020, 11:12

Naukowcy z Sydney wykorzystali ludzkie indukowane pluripotencjalne komórki macierzyste, by uzyskać uśmierzające ból neurony. Przeszczepiano je do rdzenia myszy z bólem neuropatycznym wywołanym uszkodzeniem nerwu obwodowego, uzyskując w ten sposób trwałą poprawę. Australijczycy nie zaobserwowali skutków ubocznych.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy